Passa al contingut principal

Presentació de les PREACTES de les XXVII Jornades d'Estudis Penedesencs




Dissabte, 13 d’octubre de 2018
A les 13.00 hores
Masia d’en Cabanyes
A càrrec de:
Gloria Garcia Prieto. Presidenta del Consell Comarcal del Garraf
Dolors Garcia Martínez. Presidenta en funcions de l’IEP
Membres del Comitè Científic de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs.
Núria Molist Capella
Joan Garcia Targa

 LES RAONS DE PUBLICAR  LES PREACTES
DE LES  XXVII JORNADES D’ESTUDIS PENEDESENCS:
Divulgar i integrar 

El desig de poder oferir una visió divulgativa de les ponències i comunicacions de les XXVIII Jornades d’Estudis Penedesencs ha sigut el motor per editar les PREACTES.
De sempre les publicacions posteriors a la celebració de les Jornades d’Estudis Penedesencs han tingut un contingut acadèmic de primer ordre, reconegut per tots els especialistes en els temes que s’han tractat en elles.
Tanmateix calia iniciar un nou tipus de publicació que tingués per finalitat fer atractius els temes que es tractaven en les jornades, i fer-ho per aquelles persones que, pot ser, mai s’haguessin imaginat que ho podien ser per elles.
Per això, cada proposta  està tractada amb un intens desig de despertar l’interès en un públic no especialista,  i per tant s’ha utilitzat el material fotogràfic com un missatge seductor, a la vegada que revelador de la importància de cada ponència i comunicació
Per facilitar l’accés al màxim nombre de persones possibles es publica en format pdf (online) i en format paper.
Donat el fet que la temàtica de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs està dedicada a les “Muralles urbanes. Diàleg entre urbanisme i patrimoni”, la presentació d’aquesta publicació s’emmarca dins les Jornades Europees de Patrimoni”. Aspecte que encara ajudarà a divulgar millor tant la publicació de les PREACTES com la celebració de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs.
Per fer realitat aquesta publicació hem comptat amb el suport del Consell Comarcal del Garraf; i dels Ajuntaments de Calafell, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i El Vendrell,  amb la col·laboració  de la major part dels Ajuntaments de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, amb qui l’IEP manté convenis, ja que hem dedicat una part dels mateixos a la realització de la publicació.
La raó de voler implicar al major nombre possible d’Administracions Publiques és  perquè, pel seu contingut, transcendència i llarga trajectòria, les Jornades d’Estudis Penedesencs han esdevingut un referent, especialment dins el territori del Penedès històric i volem que ho siguin encara amb més intensitat ara que ja existeix la Vegueria Penedès, ja que l’IEP ha donat suport, des del mateix moment de la seva fundació com a associació, a la seva existència com a realitat territorial.



Núria Molist Capella.
Llicenciada en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia (Universitat de Barcelona 1978-1982), amb un curs de Doctorat i un de Postgrau en Gestió del Patrimoni Arqueològic. És conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), en el qual ha tingut diferents responsabilitats, entre elles la coordinació de la seu d’Olèrdola. En el camp de l’arqueologia s’ha especialitzat en època ibèrica i medieval. Ha participat i editat diversos llibres i monografies i publicat nombrosos articles científics i divulgatius, en aspectes com l’ar-queozoologia, l’arqueologia funerària, l’urbanisme i els espais productius, la tintura de teixits o l’elaboració de vi. Forma part de l’equip de diferents projectes de recerca, entre el que destaca ECLOC (esglésies, cementiris i llocs, segles VI –XII). Des de 1995 ha centrat la seva recerca i gestió del patrimoni en el conjunt històric d’Olèrdola. La documentació dels fons de museus i la conservació preventiva són altres camps d’especialització. És sòcia de l’Institut d’Estudis Penedesencs i en coordina la Secció d’Arqueologia, des d’on ha coorganitzat les Jornades d’Arqueologia del Penedès de 2011 i participat en el projecte Via Augusta, recentment implementat.

Joan Garcia Targa.
Llicenciat en Arqueologia, Màster en Museologia Pedagògica i Doctor en Historia d'Amèrica per la Universitat de Barcelona. Dur prop de trenta anys d'experiència en excavacions arqueològiques, projectes d’intervenció i museïtzació d’espais patrimonials a casa nostra i a Mèxic.
Ha publicat sis llibres i una seixantena d’articles en congressos, seminaris, col·loquis i revistes, així com articles a  mitjans de comunicació diversos. Actualment treballa per la Diputació al jaciment ibèric i romà de Darró en temes didàctics i amb l’Ajuntament de Sitges en temes de patrimoni i dinamització cultural a part de col·laboracions docents amb la Universitat Oberta de Catalunya (Barcelona), les Universitats Marista i Autònoma a l’estat mexicà de Yucatàn (Mèxic), el Grup d’Estudis Sitgetans i  l’Institut de Cultures Americanes Antigues.


Acte obert i gratuït

Es prega inscripció prèvia.
Correu electrònic: jornades2018@iepenedesencs.org
Tel. 669 88 29 59
    
Amb el suport de: 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

XXVII JORNADES D'ESTUDIS PENEDESENCS

Sens dubte les muralles són un element d'un atractiu especial que presenta una gran dificultat per ser integrades dins l'urbanisme actual de les nostres ciutats, el repte que això suposa és una de les motivacions per celebrar aquestes jornades. Obertes a tothom, només cal fer reserva prèvia, per la limitació d'aforament. jornades2018@iepenedesencs.org Es pot escollir assistir a una a dues o a  totes les sessions. També podeu incorporar-vos al llarg de la sessió per poder seguir alguna ponèncie o comunicació concretes. Si us voleu descarregar el tríptic informatiu : Si ho voleu consultar online el trobare a continuació: Tothom que vulgui assistir-hi serà molt benvingut Les XXVII Jornades d'Estudis Penedesencs  estan organitzades per l'IEP  amb le suport de: I amb la col·laboració de:

Aquest matí ha tingut lloc la presentació oficial de les PREACTES de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs

La presentació ha anat a càrrec de l’Il·lma. Sra. Glòria Garcia Prieto, Presidenta del Consell Comarcal del Garraf qui ha destacat l’encertat de fer una publicació divulgativa com són les PREACTES. Així mateix ha destacat i valorar molt positivament la col·laboració entre l’IEP i el CCGarraf i els fruits que aquesta col·laboració dona, com ara la publicació de les PREACTES. Per la seva part la presidenta en funcions de l’IEP Dolors Garcia Martínez ha explicat les raons per haver publicat les PREACTES: o ferir una visió divulgativa de les ponències i comunicacions de les   XXVIII Jornades d’Estudis Penedesencs. En contraposició amb les actes que es publicaran el proper any i que recolliran tota la càrrega acadèmica i científica que comporten les ponències i comunicacions, que necessàriament són de gran interès per acadèmics i estudiosos; les PREACTES volen ser un pol d’atracció per aquelles persones que pot ser mai s’han imaginat que els podrien interessar els temes que es tract